Porin Ässien taloushallinnon pelikentän sujuvuuden varmistaa 1.Accounting

Porin Ässät ry on toiminut porilaisen jääkiekon ytimessä jo perustamisvuodesta 1967 lähtien. Nykyisin yhdistys vastaa Ässien junioritoiminnan toteuttamisesta. Lisäksi Porin Ässät ry omistaa oikeudet Ässien käyttämään patalogoon. Seuran edustustoiminta yhtiöitettiin vuosituhannen vaihteessa ja nykyisin Ässien liigakiekosta sekä A-nuorten toiminnasta vastaa HC Ässät Pori Oy.

Porin Ässät ry on HC Ässät Pori Oy:n pääomistaja 75,6% osuudella. Omistusjärjestely on suomalaisten liigaseurojen kesken poikkeuksellinen, sillä useimpien seurojen pääomistajina on yksittäisiä henkilöitä. Porin Ässät ry:n merkittävä omistusosuus mahdollistaakin saumattoman yhteistyön junioritoiminnan ja liigaosakeyhtiön välillä.

Ässien junioriyhdistyksen omistuksessa on myös kaksi tytäryhtiötä, Patajunnuareena Oy sekä Pata Production Oy. Patajunnuareena Oy on Astora Areena-jäähallin rakennuttamista ja hallinnointia varten vuonna 2007 perustettu kiinteistöyhtiö. Pata Production Oy on seuran varainhankintaa varten vuonna 2012 perustettu yhtiö. Pata Production Oy:n ydinliiketoimintaa on ensimmäisten vuosien ajan ollut tapahtuma-aidan vuokraaminen. Myöhemmin yhtiön toimintaa on laajennettu myös varustemyymälään sekä seura-asujen myyntiin. Yhtiöt ovat kokonaisuudessaan Porin Ässät ry:n omistuksessa.  

Tositteet pysyvät tallessa kovassakin sykkeessä

On selvää, että Porin Ässät ry:n toiminta poikkeaa jonkin verran tavanomaisen yrityksen toiminnasta. Lisäksi Ässissä on useita eri ikäluokista koostuvia joukkueita, jolloin sarjojakin on monta. Näin ollen Ässien otteluita pelataan jatkuvasti ympäri maata. Matkoilla mukana kulkevat niin pelaajat, valmentajat ja toimihenkilöt, kuin myös suuri arsenaali varusteitakin. Kokonaisuus asettaa taloushallinnolle jonkin verran erilaisia haasteita.

1.Accounting tilitoimisto palvelee Ässien taloushallinnon pelikenttää kokonaisvaltaisesti. 1.Accounting hoitaa seuran pelaajalaskutuksen, markkinointilaskutuksen sekä myyntireskontran hoidon, ostolaskujen sähköisen kierron sekä maksatuksen, palkanlaskennan ja pääkirjanpidon kustannuspaikkakohtaisesti.

Toiminnanjohtaja Mikael Lehtisen mukaan tilitoimiston valinnassa olennaiseksi tekijöiksi nousivat joustavuus ja sähköiset taloushallinnon palvelut. ”Tässä meidän paketissa on niin paljon liikkuvia tekijöitä, että vanhanaikainen mappiruljanssi on täysin poissuljettua. Maksuliikenne on yhtä aktiivista kuin Ässien pelitkin”, naurahtaa Lehtinen. Tositteita tulee eri kustannuspaikoista. Sähköinen Procountor järjestelmä kulkee aina mukana ja mahdollistaa helpon tositteiden kirjauksen.

Kustannuspaikkakohtainen pääkirjanpito on seuralle tärkeä asia, sillä sen avulla pystytään toteuttamaan talouden seurantaa pidemmällä aikavälillä. ”Seuran toimintaa kehitetään jatkuvasti ja selkeät kirjanpidon raportit tukevat meitä kohti oikeita päämääriä. Olen myös sitä mieltä, että dynaaminen tilitoimisto tarjoaa tukea ja ratkaisuita tiukoissakin tilanteissa. Taloushallinnon ulkoistaminen 1.Accountingille on ollut Porin Ässät ry:lle kustannustehokas ja toimiva ratkaisu”, päättää Lehtinen.