Vuoden 2025 alussa tulee lukuisia muutoksia alennettuihin verokantoihin. Nykyiset 10 %:n verokannan alaiset hyödykkeet nousevat 14 %:n verokannan piiriin.
- Muutos koskee henkilöliikennettä, majoitustoimintaa, vierassatamatoimintaa ja lääkkeitä.
- Muutos koskee myös kulttuuri- ja urheilutoimintaa, kuten kirjoja, urheilu- ja liikuntapalveluja, pääsyä kulttuuritapahtumiin ja -tiloihin sekä urheilutapahtumiin, urheilutilojen käyttöä, esiintyvän taiteilijan, urheilijan tai muun julkisen esiintyjän verollisia esityksiä, maahantuotuja taide-esineitä sekä tekijänoikeudenhaltijoita edustavan järjestön saamia tekijänoikeuteen liittyviä korvauksia.
Yleisen verokannan 25,5 %:n piiriin kuuluvista hyödykkeistä kuukautissuojat, inkontinenssisuojat ja lasten vaipat siirtyvät alennettuun 14% verokantaan.
Muutoksia pienten yritysten arvonlisäveroon vuonna 2025
Osa lakimuutoksista koskee erityisesti pieniä yrityksiä. Nämä lakimuutokset astuvat voimaan vuoden 2025 alussa.
Muutosten taustalla on Euroopan Unionin pienyritysdirektiivi, jonka seurauksena myös Suomessa toteutetaan lainsäädännöllisiä muutoksia. Direktiivillä pyritään edistämään kansainvälistä kauppaa ja vähentämään pienten yritysten hallinnollista taakkaa.
Muutokset koskevat kaikkia pieniä yrityksiä yritysmuodosta riippumatta.
Vähäisen liiketoiminnan raja nousee
20 000 euroon
Aiemmin yrityksen ei ole tarvinnut rekisteröityä arvonlisäverolliseksi, eikä näin ollen maksaa toiminnastaan arvonlisäveroa, jos tilikauden liikevaihto on ollut alle 15 000 euroa. Vuonna 2025 vähäisen toiminnan raja-arvo nousee 20 000 euroon. Yritys voi siis myydä tuotteita ja palveluita arvonlisäverottomina.
Samalla liikevaihdon tarkastelun tapa muuttuu. Aiemmin liikevaihtoa on tarkasteltu tilikauden liikevaihdon mukaan. Jatkossa liikevaihdon laskemisessa tarkastellaan aina kalenterivuoden liikevaihtoa. Vähäisen toiminnan raja-arvoa arvioitaessa huomioon otetaan lisäksi myös edellisen kalenterivuoden liikevaihto. Jotta arvonlisäverorekisteristä voi jättäytyä pois vuonna 2025, vuoden 2024 liikevaihdon on siis myös oltava alle 20 000 euroa.
Yritys voi edelleen halutessaan rekisteröityä arvonlisäverolliseksi, vaikka liikevaihto ei ylittäisi raja-arvoa. Toisinaan tämä voi olla järkevä vaihtoehto esimerkiksi mahdollisten alv-vähennysten vuoksi. Liiketoimintaa varten tehdyistä hankinnoista voidaan vähentää arvonlisävero, mikäli yritys on rekisteröitynyt arvonlisäverolliseksi.
Alv-rekisteröinnin voi jatkossa lopettaa, jos yrityksen liikevaihto on kahtena peräkkäisenä kalenterivuonna jäänyt alle kansallisen raja-arvon – eli alle 20 000 euron.
Velvollisuus maksaa arvonlisäveroa takautuvasti poistuu
Aivan kuten aiemminkin, myös jatkossa yrityksen tulee itse seurata liikevaihtoaan ja rekisteröityä alv-velvolliseksi, jos uusi 20 000 euron raja-arvo ylittyy. Tämän ajankohdan jälkeen yrityksellä on myös velvollisuus maksaa tuotteistaan ja palveluistaan arvonlisäveroa.
Aiemmin arvonlisäveroa on täytynyt maksaa takautuvasti koko tilikauden myynnistä, jos raja-arvo on ylittynyt kesken tilikauden. Käytännössä tämä on tarkoittanut sitä, että raja-arvon ylittymistä on kannattanut ennakoida ilmoittautumalla rekisteriin jo ennalta, mikäli aiemman 15 000 euron raja-arvon ylittyminen on ollut todennäköistä.
Vuoden 2025 alusta alkaen takautuvuus poistuu. Arvonlisäveroa maksetaan siis vain siitä hetkestä eteenpäin, kun liiketoiminnan liikevaihdon 20 000 euron raja-arvo ylittyy. Yrityksen on tällöin itse rekisteröidyttävä alv-velvolliseksi ja alettava maksaa tuotteista ja palveluista arvonlisäveroa.
Arvonlisäveron alarajahuojennus poistuu
Vuoden 2025 alusta alkaen pienet yritykset eivät voi enää saada arvonlisäveron alarajahuojennusta.
Vuoden 2024 loppuun asti käytössä oleva alarajahuojennus on verohelpotus sellaisille yrityksille, joiden vuosittainen liikevaihto on alle 30 000 euroa ja jotka kuuluvat arvonlisäverorekisteriin. Huojennuksen myötä arvonlisäveroja on voinut aiemmin hakea verottajalta takaisin veronpalautuksina.
Alarajahuojennus on voimassa vielä vuoden 2024 loppuun. Alarajahuojennusta voi siis hakea vuodelle 2024 ja tiedot on annettava vuoden 2024 viimeisen verokauden arvonlisäveroilmoituksella. Kerromme alarajahuojennuksesta ja osittaisen huojennuksen laskukaavasta lisää täällä.